Vragen? Neem contact op
Vragen? Neem contact op
Vind ons hier
Een goede gezondheid is niet vanzelfsprekend. Daarom worden er constant nieuwe geneesmiddelen ontwikkeld, die mensen met gezondheidsproblemen kunnen ondersteunen of genezen. Om dat zo veilig en effectief mogelijk te doen is er onderzoek nodig. Jij kunt daar een bijdrage aan leveren.
De ontwikkeling van nieuwe medicijnen is van levensbelang. Door wetenschappelijk onderzoek leren we steeds meer over aandoeningen en hoe die bestreden kunnen worden. Mede op basis van die kennis ontwikkelt de farmaceutische industrie medicijnen. Die na zorgvuldig onderzoek verkocht mogen worden.
CTC Netherlands werkt in opdracht van internationale farmaceuten. Om medicijnen op de markt te kunnen brengen, hebben zij wetenschappelijk bewijs nodig dat het geneesmiddel veilig en bewezen effectief is. Daarvoor is veel data nodig die CTC Netherlands dankzij vrijwilligers en patiënten kan aanleveren.
Farmaceuten onderzoeken geneesmiddelen eerst zelf in het laboratorium. Als een medicijnen veilig lijkt voor mensen, doet CTC Netherlands vervolgonderzoek. Daarbij wordt de medicatie gecontroleerd toegediend. Door data te verzamelen blijkt vervolgens of het medicijn voldoet aan de verwachtingen.
Geneesmiddelenonderzoek is verdeeld in verschillende fases. CTC Netherlands is over het algemeen betrokken bij fase 1 of 2. Dat is de vroege fase van medicijnontwikkeling, waarbij de eerste resultaten zichtbaar worden. Op basis daarvan vinden er vervolgonderzoeken plaats.
Fase 1 onderzoek betekent in de praktijk dat we onder gecontroleerde omstandigheden medicijnen testen op gezonde mensen. Door verschillende lichaamswaarden te monitoren, zien we hoe het lichaam de stoffen verwerkt. Ook is het in dit stadium belangrijk om (potentiële) bijwerkingen waar te nemen. Kortom: is het veilig om het middel toe te dienen?
Zodra het medicijn aangepast is op basis van resultaten uit fase 1, kan het in fase 2 aan een selecte groep patiënten toegediend worden. Er wordt dan gekeken of het medicijn werkt en wat de juiste dosis is. In fase 3 van het geneesmiddelenonderzoek wordt het middel geregistreerd als medicijn als de resultaten onder een grote groep patiënten goed zijn.
Geneesmiddelenonderzoek moet aan de Wet Medisch-wetenschappelijk Onderzoek met mensen (WMO) voldoen. Een Medisch Ethische Toetsings Commissie (METC) beoordeelt of dat het geval is. Als de onderzoeksopzet voldoet toetst een METC of de rechten, veiligheid en gezondheid van de proefpersonen zijn gewaarborgd.
In Nederland heeft de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) een aantal METC’s erkend. Een onderzoeksprotocol mag pas na positief oordeel van een erkende METC worden uitgevoerd. Sommige onderzoeksprotocollen mogen vanwege ethische, juridische of maatschappelijke aspecten alleen door de CCMO beoordeeld worden.
CTC Netherlands houdt zich altijd strikt aan het onderzoeksprotocol in het belang van de deelnemers en het eindresultaat.
CTC Netherlands doet geneesmiddelenonderzoek in zowel fase 1 als fase 2. Als gezonde vrijwilliger of patiënt kun je deelnemen aan dit onderzoek. Onze kliniek op het UMCG terrein in Groningen is voorzien van 12 bedden. Het kleinschalige team bestaat uit artsen en verpleegkundigen die alle aandacht voor je hebben.
We vinden het belangrijk dat onze proefpersonen zich comfortabel voelen. Daarom is het onderzoekscentrum huiselijk ingericht met veel kleur en beschikken we over een fijne tuin. Er is ruimte om je even terug te trekken maar je kunt ook de gezelligheid opzoeken. Zo kom je tussen onderzoeksverplichtingen toe aan voldoende ontspanning.
Naast dat je met deelname aan het geneesmiddelenonderzoek bijdraagt aan de gezondheid van anderen, levert het je persoonlijk een vergoeding op. In sommige studies kan er ook een voordeel zijn voor de patiënt. De hoogte van die vergoeding hangt af van hoe lang het onderzoek duurt en hoe groot de belasting voor jou is. Ook de hoogte van de vergoeding wordt beoordeeld door de METC.